Koning onthult geschenk aan Oudewater

15 jun 2015

Oudewater - Koning Willem-Alexander bezoekt vrijdag 3 juli Oudewater en onthult een monument op de Markt. Aan het monument is een project in Afrika gekoppeld. In dat weekend viert de stad dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Een deel van het programma van die dag vindt plaats in de Grote of Sint Michaëlskerk, een ander deel in het centrum van Oudewater. De onthulling van een monument op de Markt door de Koning, maakt daar onderdeel van uit.

Aan het begin van dit jaar schreef de gemeente Oudewater een prijsvraag uit. Daarin daagde zij Oudewaternaren uit te komen met ideeën voor een blijvende herinnering aan Oudewater 750 jaar Stad. Dit in de vorm van een monument in het centrum van de stad. Dat monument zou de eeuwenoude verbinding van Oudewater met het water moeten symboliseren. Er golden wel enkele spelregels. Zo moest het monument kindvriendelijk en vandalismebestendig zijn en passen bij de historische panden van de binnenstad.

Acht Oudewaternaren leverden een ontwerp in. Die kwamen stuk voor stuk met creatieve ideeën. Een onafhankelijke commissie - een mix van kunstenaars en ‘gewone’ inwoners - kreeg de moeilijke opgave om een keuze te maken. Die viel uiteindelijk op het ontwerp van Gert Jan Meijer uit Snelrewaard. Hij heeft in de achterliggende maanden zijn idee uitgewerkt. Dat deed hij samen met de Hekendorpse smid Frits Kramer. Inmiddels worden er allerlei voorbereidingen getroffen om het monument een plekje te kunnen geven. Het komt te staan op de Markt, aan de kant van de Peperstraat.

Na het programma in de Grote of Sint Michaëlskerk wandelt de koning door een deel van het Oudewaterse centrum. In aansluiting daarop onthult hij het geschenk aan de jarige stad, een watertappunt in de vorm van een vrouwenfiguur. Het monument gaat de naam Rebecca dragen. Het Bouwfonds Cultuurfonds en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) hebben een financiële bijdrage geleverd om het monument mogelijk te maken. ‘‘Het mooie van dit Oudewaterse project is dat hieraan de aanleg van een waterpunt in Afrika is gekoppeld’’, aldus de gemeente Oudewater.

Zenderstreeknieuws Montfoort/Oudewater