Gemeenteraad kiest voor nieuw openluchtzwembad

11 jul 2015

De gemeenteraad heeft besloten om voor een nieuw openluchtzwembad te gaan. Dat wordt bij voorkeur gebouwd in de wijk Noort Syde. Het besluit houdt tevens in dat het plan voor een overdekt zwembad definitief van de baan is.

De besluitvorming over een nieuw zwembad kent een voortraject van enkele jaren. In die periode vonden er onderzoeken plaats en werden er diverse opties gewikt en gewogen. Begin van dit jaar lieten burgemeester en wethouders nog een onderzoek uitvoeren om de plannen van twee initiatiefnemers te vergelijken. Dat waren Ceifer (openluchtbad) en Consortium Oudewaterse Ondernemers (COO, overdekt zwembad met een openluchtbad).

Op basis van de uitkomsten van het vergelijkend onderzoek door onderzoeksbureau SemadAdvies, stelden burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor te kiezen voor een openluchtzwembad. Dit past zowel qua omvang als exploitatie het beste bij Oudewater. Dat vond ook de gemeenteraad. Die trekt jaarlijks maximaal € 125.000 uit voor de exploitatie van dit nieuwe bad.

Het alternatief, een overdekt zwembad, zou niet alleen te duur maar ook te risicovol zijn voor de gemeente, zo redeneerde de raad in meerderheid. De drie fractieleden van de VVD stemden tegen het plan. Zij opteerden wel voor een overdekt zwembad.

Doordat het nieuwe zwembad bij voorkeur in Noort Syde wordt gebouwd, komt de grond van Ons Statenbad beschikbaar voor woningbouw. Met de opbrengst van de grond en de woningen, kan de initiatiefnemer het nieuwe zwembad bouwen. Mogelijk dat de bouw van woningen op het Statenland, de verplaatsing van de skeelerbaan van SVO noodzakelijk maakt. Dat is iets dat de komende tijd wordt onderzocht.

Wethouder Bert Vermeij is blij dat er een besluit ligt. ,,Nu weet iedereen waar hij aan toe is en gelukkig behoudt Oudewater zijn zwemvoorziening. Na de vakantie gaan we zo snel mogelijk aan de slag om de plannen verder uit te werken.''

Gemeente Oudewater