Aanpak terugdringen drugsgebruik van start gegaan

12 jan 2017

Oudewater heeft een preventiemedewerkster in de arm genomen die het drugsgebruik in kaart gaat brengen. Op basis van haar onderzoeksresultaten kan de gemeente nog voor de zomervakantie preventieve maatregelen nemen om het gebruik terug te dringen.

Het besluit tot nader onderzoek volgt op de uitkomsten van een rioolwateronderzoek in 2016. Daaruit bleek dat Oudewater ten opzichte van andere Utrechtse gemeenten een hoog drugsgebruik kent. Vooral amfetamine (speed), maar ook mdma (xtc), cocaïne en cannabis.

Het onderzoek gaf geen antwoord op de vraag wie nu precies die gebruikers zijn, de plek waar zij drugs gebruiken en onder welke omstandigheden zij dit doen. Dat gaat de preventiemedewerkster van Jellinek de komende maanden uitzoeken. Jellinek is een Utrechtse organisatie die problemen wil voorkomen die ontstaan door alcohol, drugs, gamen en gokken.

,,Mensen met zorgen over hun eigen gebruik of dat van een ander kunnen bij mij terecht voor vragen en hulp. Daarnaast ga ik in gesprek met bewoners, huisartsen, horeca, sportclubs, wijkagenten, jongeren, ouders enzovoort,'' zegt preventiemedewerkster Irene Alberti. Op die manier probeert zij achter het werkelijke drugsgebruik te komen en gaat zij aanbevelingen doen om het drugsgebruik terug te dringen.

Wethouder Bert Vermeij is blij met de professionele ondersteuning. Die is volgens hem ook hard nodig. ,,Er bestaat in Oudewater nog steeds een taboe op het bespreekbaar maken van het drugsgebruik. Dat willen we doorbreken. Het is en blijft een gevaar voor de volksgezondheid. En daar willen we samen met opvoeders, gebruikers en betrokken inwoners in de preventieve sfeer wat aan doen.''

Foto-onderschrift: preventiemedewerkster Irene Alberti

Gemeente Oudewater