Drakenbootfestival publiekstrekker

16 mei 2017

door Gerard van Hooff

Zaterdag was het scheepvaartverkeer in de Hollandsche IJssel ter hoogte van Oudewater volledig gestremd. Aan de zijde van de Hoenkoopse Brug was een ponton geplaatst en aan de zijde van de Cosijnbrug was hetzelfde geschied. De ruimte tussen de beide blokkades was het domein voor de eerste competitie tussen verschillende teams die gekleed in fel gekleurde tenues de strijd met elkaar aanbonden in verschillende heats.

Zo peddelde De Wulverhorst tegen Jan Snel en putten de Oudewaterse medische wereld zich uit in een confrontatie tegen bewoners van de buurtvereniging Gasplein. Fanatiek werd er gestreden door de uit ongeveer 16 personen bestaande bemanningen van de drakenboten die hun ritme lieten bepalen door een heuse slagman of slagvrouw. Een van hen deed dat in een Chinese outfit en getuigde daarmee van historisch besef. De drakenbootsport komt oorspronkelijk uit Azië. Actief peddelen in een lange en smalle boot, met een drakenkop en een drakenstaart is sinds enig tijd hot en heeft met name in Oudewater een grote vlucht genomen. Sinds 2016 bestaan de Old Water Dragons, de drakenbootvereniging van Oudewater die een wel heel bijzondere vorm van training heeft geïntroduceerd; binnen en in een container vol water. Na een heuse captainsmeeting bij Rederij De Vrijheid viel omstreeks 12.30 uur het eerste startschot. Rond 17.00 uur kwamen de Lamme Kikkers als winnaar uit de finale.

Langs de Noord-IJsselkade stonden de toeschouwers rijen dik om dit spektakel mee te maken. Veel van de toeschouwers die zich gewoonlijk rond de klok van half drie naar het Markveld spoeden om hun voetbalmiddagje te beleven, bleven hangen op de kade en volgden het door Koert Westerman en Armin Mulder verslagen waterspektakel op de voet.

kijkopIJsselstreek.nl