Gouda flopt en Oudewater floreert op Misdaadmeter

19 mei 2017

Oudewater is top en Gouda flopt op de vandaag gepresenteerde AD Misdaadmeter. Gouda staat op plek 4, Oudewater op plek 383, drie plaatsen boven de onderste. Hét verschil? Oudewater had in 2016 13 woninginbraken, Gouda 639.

Nergens in Nederland is de kans op een inbraak groter dan in Gouda. En dat doet pijn in de stad. ,,Ontzettend frustrerend”, vindt burgemeester Milo Schoenmaker. ,,Ontzettend balen”, stelt ook de Goudse politiechef Anouk Veenstra.

Allebei wijzen ze op het ‘vele’ werk dat door politie, gemeente en andere betrokkenen al is verzet. ,,Maar de woninginbraken blijven hoog, terwijl het totaal aantal misdrijven opnieuw wel is gedaald”, sipt Schoenmaker. ,,Onze hoge klassering komt niet als een verrassing. Al zien we wel dat het aantal mislukte inbraken toeneemt.”

Hij wijst op beter hang- en sluitwerk in de stad, honderd Whatsappgroepen en extra toezicht. Verder pleit hij voor meer recherchecapaciteit, om een slag te slaan tegen inbrekers. Daarover is hij ‘continu’ in overleg met de politie.

Overval
Anouk Veenstra benadrukt het belang van de aanpak van lokale daders, die in Gouda vooral zorgen voor de problemen. ,,We moeten de weerbaarheid van inwoners vergroten, door persoonlijk op straat met hen in gesprek te gaan. Om zo het aantal meldingen te vergroten. Bovendien moeten we zorgen dat inwoners die op een kruispunt in hun leven staan niet meer kiezen voor een criminele carrière, die zij nu nog als lonend zien. Zij moeten kiezen voor school. Nee, we hoeven zeker geen koers te wijzigen, we zijn op de goede weg.”

Schoenmaker: ,,Ik vertrouw erop dat alle inzet zich uiteindelijk terugvertaald in de cijfers. Alleen lijkt een langere adem nodig dan ik zou willen.” Daar sluit Veenstra zich bij aan. “Maar liever een langere adem en een oplossing voor de lange termijn, dan een korte opleving en terugvallen naar slechte cijfers.”

Aan slechte cijfers hoeft Pieter Verhoeve niet te denken. Hij is burgemeester van de best scorende gemeente in het Groene Hart: Oudewater. ,,Maar ook dat is relatief. Want net na de mooie cijfers van 2016, hadden we begin dit jaar opeens een overval.” Is hij dan niet blij met de positie? ,,Natuurlijk zijn we trots. Onze wijkagenten kennen Oudewater goed en we hebben vol ingezet op het voorkomen van criminaliteit met grote impact. Sociale controle is van groot belang: hier wordt iemand die zich verdacht gedraagt nog aangesproken.”

Bron: AD Groene Hart | 19 mei 2017