Vanaf oktober huis-aan-huis inzameling PMD-afval

17 jul 2017

Vanaf oktober wordt het gemakkelijker om meer afval gescheiden in te leveren. Dan start de gemeente Oudewater namelijk met het huis-aan-huis ophalen van PMD-afval.
PMD staat voor Plastic- en Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Plastic- en Metalen verpakkingen én Drinkpakken mogen dan allemaal in één afvalzak worden aangeboden. Wethouder Bert Vermeij: ,,Ook in Oudewater onderschrijven we de Rijksdoelstelling. Dat betekent dat we in 2020 75% van ons afval gescheiden moeten inzamelen. Het huis-aan-huis inzamelen van PMD-afval is een mooie stap in de goede richting."

Elke twee weken ophalen van PMD-afval

Tot nu toe kunnen inwoners hun plastic afval kwijt in de verzamelcontainers die bij supermarkten, op de Tros en Schakenbosdreef en in Papekop staan. Maar vanaf oktober start de gemeente met het om de week huis-aan-huis ophalen van PMD-afval. Ook in de verzamelcontainers mag vanaf oktober naast plastic ook metalen verpakkingen en drinkpakken. Wethouder Vermeij: ,,We willen het inwoners zo gemakkelijk mogelijk maken om afval te scheiden. Natuurlijk kunnen inwoners tussendoor nog steeds gebruik maken van de openbare PMD-verzamelcontainers. Bijvoorbeeld wanneer ze geen twee weken willen wachten of de zakken thuis in de weg staan." Rollen met zakken voor uw PMD-afval zijn vanaf oktober gratis op te halen bij het stadskantoor, de deelnemende detailhandel of op het stadserf.

Gun uw PMD-afval een tweede leven als grondstof

Vanaf oktober kunt u niet alleen plastic afval scheiden van uw restafval maar ook lege metalen verpakkingen -zoals frisdrankblikjes en conservenblikken- en lege drinkpakken zoals melk- en sappakken. ,,Dit is minder belastend voor het milieu want enerzijds hoeven we minder afval te verbranden en anderzijds kunnen we gescheiden ingezameld afval hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dat betekent dat we die grondstoffen niet extra hoeven te produceren", vertelt Bert Vermeij. Zo vormt plastic een grondstof voor nieuwe kunststofproducten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Gerecycled aluminium maakt de productie mogelijk van uiteenlopende materialen, variërend van metalen verpakkingen tot fietsen. En het karton van drankkartons begint aan een tweede leven als tissueproduct, kartonnen dozen en papieren zakken.

Bron & foto: Gemeente Oudewater