Hollandse IJssel bomvrij?

19 jul 2017

Duikers onderzoeken vanaf vandaag in de Hollandse IJssel op mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Nabij de machinefabriek in Oudewater kunnen mogelijk niet gesprongen explosieven aanwezig zijn in het water. De werkzaamheden duren ongeveer 5 dagen. En dat is als er niets wordt gevonden. Dit is nodig om geplande baggerwerkzaamheden veilig te laten verlopen

Wél explosieven

Als er wél explosieven worden gevonden worden deze verwijderd en onschadelijk gemaakt. De Stichtse Rijnlanden gaat vanaf 1 augustus 2017 de Hollandsche IJssel en de Doorslag tussen Gouda en Nieuwegein opknappen. Deze werkzaamheden duren een aantal jaar. Er wordt begonnen met uitbaggeren. Dit is voor het laatst gedaan in de jaren 70.

Duikvlag

Alle metalen voorwerpen in de rivier zijn met een onderzoeksboot in kaart gebracht. Duikers moeten ze nu van dichtbij bekijken. Tijdens de duikwerkzaamheden is aan een duikvlag te zien dat er duikers bezig zijn. Gedurende de duikwerkzaamheden kan de scheepvaart enige oponthoud ondervinden. Dat zal nooit meer zijn dan maximaal 1 uur.

Kanon

Amateurarcheoloog Caïo Haars vertelt dat er mogelijk ook een oud kanon in het water kan liggen: "In 1572 probeerde een Spaans legertje Oudewater bij verrassing in te nemen, wat mislukte. Bij het terugtrekken is volgens een verslag één van de kanonnen in de IJssel gevallen. De locatie is (ongeveer) bekend. Benieuwd of ze het oude kanon gaan vinden!"

Oudewater-kenner Nettie Stoppelenburg is hier niet zeker van: "Voor zover ik weet hadden ze toen geen kanonnen bij zich. Of het ding moet al in het water zijn gevallen toen ze overhaast probeerden Oudewater te verrassen...", zo valt te lezen op facebook.

Foto: De Stichtse Rijnlanden