Archeologische vondsten in Montfoort

2 jan 2015

Op een akker in Montfoort heeft de Oudewaterse amateurarcheoloog Caio Haars enkele archeologische vondsten gedaan. Het betreft een vroeg Romeinse fibula en een 17e eeuws Venusbeeldje.

Fibula en Venusbeeldje

De fibula, een mantelspeld als voorloper van een sluitspeld of knoop (model Rollenkappen 1e eeuw) heeft een lengte van 35,5 mm en een breedte van 19,1 mm met een gewicht van 6,1 gram. De fibula verkeert in goede staat. De speld is wat plat geworden, maar de naald is nog aanwezig. Gezien het feit dat deze nog compleet is, bestaat het vermoeden dat een Romein op een tocht langs de Hollandse IJssel de spelt is verloren. Amateurarcheoloog Schaars heeft de fibula en het venusbeeldje gevonden op een Montfoortse akker langs de Hollandsche IJssel.

De vondsten zijn onlangs aan burgemeester Jansen van de gemeente Montfoort overhandigd, welke aangeeft onder de indruk te zijn van de gevonden voorwerpen. “De vondst levert een belangrijk bewijs van de rijke geschiedenis van Montfoort. Ik wil de fibula en het beeldje, samen met de eerdere opgravingen aan de Lieve Vrouwengracht, graag tonen aan het publiek.”, aldus Jansen. Eerder dit jaar zijn aan de Lieve Vrouwengracht laat middeleeuwse vondsten gedaan: een pelgrimshoorn, metalen fluitje en leren messchede.

Bron: Gemeente Montfoort
Foto: Alexander van der Bunt, Landschap Erfgoed Utrecht