Anna Konings verrast en vermaakt in De Klepper

30 mrt 2015

Een regenachtige en winderige zondagmiddag, Oudewater 750 jaar heeft weer iets moois in petto. De manier waarop invulling wordt gegeven aan dit feest, een jaar lang van alles en nog wat (er staat ons nog veel meer moois te wachten dit voorjaar en deze zomer) blijkt een gouden greep.

Anna Konings, onze levende “legende”, lang weggeweest voor velen, maar nu weer helemaal terug. Op een manier die doet denken: een groot talent van 63 jaar.

Een afgeladen Klepper laaft zich aan 2 uur vakmanschap, een rijk oeuvre, cabaret, nostalgie, humor en een paar mooie covers.
Want dat is wat Anna ervan weet te maken: een gevarieerde voorstelling, opgeluisterd met enkele gasten, oude beelden, anekdotes. Zonder grote pretenties, zichzelf relativerend (“ik ben m’n tekst kwijt”) en het publiek waardeert dit.

Om 2 uur komt Anna van achter uit de zaal langzaam richting podium. Met een lied over kippen en hanen en waar dit allemaal toe kan leiden. Direct wordt de toon gezet.

Uiteraard passeren de bekende verhalen over Willem O’Duys en enkele liedjes uit die tijd: Natuurlijk De Heilige Auto en vele anderen. Mooie 70’s folk, zichzelf begeleidend op de akoestische gitaar en een stem die nog niets aan kracht heeft ingeboet.

Het cabaretachtige karakter komt helemaal tot uiting in spontane kwinkslagen en in een prachtige vertolking van Claudia de Breij’s “Mag ik dan bij jou”. Haar samenwerking met het Oudewaterse shantykoor De Kaapstander heeft geleid tot enkele liedjes uit dat genre, aangevuld met enkele leden van dit koor.

Ook na de pauze wordt deze variatie doorgezet. Zeer verrassend was het eigen geschreven en prachtig gezongen lied van Anna’s leerlinge Anne Vera de Wit. Talent genoeg in Oudewater, zeker als dit onder de hoede van Anna tot wasdom kan komen.

In het slotnummer even pas op de plaats met een voor haar overleden zoon geschreven lied.
Dan even stilte en een prachtige middag, die Anna Konings weer helemaal op de Oudewaterse kaart heeft gezet, is ten einde.

Anna vertelde dat ze graag wilde delen. En dat deed ze in alle opzichten.

Buiten waait het nog steeds hard, maar het is wel droog.

Redactie Midland FM, Paul Snel.