Waterrecreatie in Oudewater in volle vaart vooruit

3 apr 2015

Welkomstborden langs de Hollandsche IJssel, nieuwe aanlegpalen, opgeknapte uitstapplekken aan de kades en verruimde openingstijden van de kolksluis. Bovendien komt er in de Donkere Gaard een sloepenzone. De eerste kortparkeerplaats voor sloepen in het Groene Hart. Hiermee wil Oudewater aantrekkelijker worden voor waterrecreanten.

Wie met zijn boot uit de richting van Montfoort of Haastrecht komt, kan Oudewater niet missen. Nieuwe borden gaan toeristen welkom heten in de stad. Die staan op de oevers van de Hollandsche IJssel. En de onlangs geplaatste afmeerpalen maken het aantrekkelijk om een gratis plekje te zoeken aan de kade.

Blauwe zone voor sloepen

Bij die verbeteringen blijft het niet. De gracht aan de Donkere Gaard gaat bij wijze van proef over een lengte van 50 meter plaats bieden aan 6 tot 8 sloepen. Een soort blauwe zone voor sloepen. Die kunnen bij deze kortparkeerplaatsen gedurende maximaal twee uur de tros om de bolder gooien. Dat maakt het voor de opvarenden mogelijk om een terrasje te pikken op de Markt. Of een bezoek te brengen aan de Heksenwaag of het gerenoveerde Touwmuseum. Boten die nu nog in dit deel van de gracht liggen en daar niet horen, laat het waterschap HDSR verwijderen. ,,Een blauwe zone voor bootjes, in plaats van de verrommelling nu,'' zegt burgemeester Pieter Verhoeve.

Netwerk over water

Met de snelheid van een speedboot rijgen de knooppunten van het sloepennetwerk zich aaneen in het Groene Hart. Ook Oudewater maakt daar onderdeel vanuit. Via dit netwerk van duidelijke verwijzingen vinden opvarenden via de Hollandsche IJssel net zo eenvoudig hun weg naar bijvoorbeeld de Reeuwijkse Plassen als toeristen op de fiets.

Dat Oudewater nog meer werk maakt van zijn uitstraling als 'nautische toeristenstad' is volgens burgemeester Verhoeve geen toeval. ,,Met stadsgrachten, de Lange Linschoten en de Hollandsche IJssel heeft Oudewater veel te bieden aan waterrecreanten. Het gemeentebestuur is zich daar bewust van. Daarom heeft de gemeenteraad geld vrijgemaakt om een extra impuls te geven aan het watertoerisme.''

Gemeente Oudewater